Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

double j stent

Pig-tail (ή ουρητηρικό stent ή ενδο-ουρητηρικό stent)

HoLEP & ThuLEP

Το pig-tail (ή ουρητηρικό stent ή ενδο-ουρητηρικό stent ή double j stent) είναι ένα πλαστικό, εύκαμπτο, μικρής διαμέτρου σωληνάκι με αναδιπλούμενα άκρα. Τοποθετείται σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει απόφραξη του ουρητήρα και γενικά του ανώτερου ουροποιητικού με σκοπό τα ούρα να παρακάμψουν το σημείο της απόφραξης και έτσι να υφεθούν τα όποια συμπτώματα και να αποκατασταθεί η νεφρική λειτουργία.

Οι κυριότερες αιτίες απόφραξης είναι:

Η τοποθέτηση του pig tail μπορεί να κριθεί απαραίτητη άμεσα μετεγχειρητικά για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης του ουρητήρα μετά από επεμβάσεις στο ανώτερο ουροποιητικό.

Στην περίπτωση που συνυπάρχει απόφραξη με λοίμωξη η τοποθέτηση του γίνεται σε επείγουσα βάση για να αποσυμφορηθεί ο νεφρός και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πυόνεφρου-μίας εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης.

Η τοποθέτηση του pig–tail γίνεται με γενική αναισθησία ή με μέθη, χρησιμοποιώντας το κυστεοσκοπίο. Αυτό αποτελείται από μία κάμερα, μία οπτική, μια πηγή φωτός καθώς κι ένα μεταλλικό σωλήνα με κανάλι εργασίας.

Μετά την είσοδο στην ουροδόχο κύστη- κι αφού αναγνωριστούν τα ουρητηρικά στόμια- γίνεται μία ακτινοσκόπηση (ανιούσα πυελογραφία) και με τη χρήση υδρόφιλου, ατραυματικού οδηγού σύρματος προωθείται το pig–tail μέχρι το νεφρό. Το πάνω άκρο του αναδιπλώνεται στην πύελο του νεφρού ενώ το κάτω άκρο του στην ουροδόχο κύστη.

Συχνοουρία, επιτακτικότητα ούρησης, ήπια αιματουρία ή ήπιο άλγος στην περιοχή της κύστης και του νεφρού κατά την ούρηση είναι τα συνήθη ενοχλήματα, που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής και τα οποία υποχωρούν τις περισσότερες φορές αυτόματα ή με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής εάν επιμένουν.