Μέθοδοι Θεραπείας
για Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σύγχρονοι Τρόποι Θεραπείας Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Laser Προστατεκτομή | HoLEP & ThuLEP

Η Laser εκπυρήνιση HoLEP (Laser προστατεκτομή) είναι μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική που αποτελεί πλέον την πιο σύγχρονη χειρουργική λύση για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και των αποφρακτικών συμπτωμάτων ούρησης που προκαλεί.

Είναι κατάλληλη ανεξαρτήτως μεγέθους προστατικού αδενώματος και ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους προστάτες, δεδομένου ότι η παλαιότερη τεχνική TURis δεν δύναται να επιτύχει ριζικότητα και αφήνει συχνά υπολειμματικό ιστό, με αποτέλεσμα  ένα ποσοστό  ασθενών να χρειαστεί επανεπέμβαση (1 – 2,6%). 

H HoLEP Προστατεκτομή είναι μια ενδοσκοπική επέμβαση όπου γίνεται εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος, το οποίο προωθείται στην κύστη και στη συνέχεια αφαιρείται με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται morcellator. H διείσδυση του laser στους ιστούς είναι απόλυτα ελεγχόμενη, με βάθος μόλις 0.4 χιλιοστών και με ελάχιστη απορρόφηση από την κάψα του προστάτη επιτυγχάνοντας έτσι ταυτόχρονη καυτηρίαση – αιμόσταση των προστατικών αγγείων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πλήρως αναίμακτο χειρουργείο, με άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, το οποίο διατηρείται στον ασθενή για ολόκληρη τη ζωή του. 

Η laser προστατεκτομή πραγματοποιείται πάντα με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Διαμέσου της ουρήθρας εισάγεται το ειδικό εργαλείο (ρεζεκτοσκόπιο) που είναι συνδεδεμένο με μια κάμερα, προκειμένου να εντοπιστεί με ακρίβεια η περιοχή του προστάτη που πρόκειται να αφαιρεθεί, ο σφιγκτήρας, το σπερματικό λοφίδιο και τα ουρητηρικά στόμια. Στη συνέχεια και με τη χρήση υψηλής ενέργειας laser αφαιρείται το προστατικό αδένωμα, το οποίο προωθείται στην κύστη και αφαιρείται με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται morcellator.

Μετά το τέλος της επέμβασης, τοποθετείται στον ασθενή ένας καθετήρας, μέσα από τον οποίο εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση για λίγες ώρες. 

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου ΗoLEP συγκαταλέγονται: 

Εξέλιξη του HoLEP αποτελεί η MoLEP, που είναι η εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση Holmium Laser, στγκεκριμένα με το  διπαλμικό Laser Moses 2.0. 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί δύο φυσαλίδες από το Holmium Laser, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κοπή του ιστού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και την πολύ καλύτερη και αποτελεσματικότερη αιμόσταση.  

Rezum

Η τεχνική REZUM αποτελεί μία καινοτόμο και πρωτοποριακή θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ).

Είναι μία τεχνική που δε χρήζει νοσηλείας (ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα), εκτελείται συνήθως χωρίς γενική αναισθησία και δεν απαιτείται η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων. Στο τέλος της επέμβασης η οποία διαρκεί περίπου 15- 20 λεπτά, τοποθετείται ουροκαθετήρας για 3 ημέρες.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα επιτυγχάνεται σε δύο μόλις εβδομάδες, ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα της θεραπείας επιτυγχάνεται εντός τριών μηνών.

TUR-P & TUR-is

Η Διουρηθρική Προστατεκτομή (TUR–P) και η πιο δημοφιλής εξέλιξή της, το TURis (TransUrethral Resection in saline), αποτελούν την πιο συχνή και κοινή επέμβαση για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ).

Διενεργείται συνήθως με ραχιαία αναισθησία. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Με τη βοήθεια κάμερας και διαμέσου της ουρήθρας (χωρίς τομές στο δέρμα) εισέρχεται το εργαλείο (ρεζεκτοσκόπιο) μέχρι το σημείο του προστάτη. Με τη χρήση ειδικής αγκύλης και με ενέργεια ρεύματος (διπολικού) ο υπερτροφικός ιστός αφαιρείται σε μικρά τεμάχια μέχρι την κάψα του (χειρουργική κάψα). Τα ιστοτεμάχια στέλνονται για βιοψία.

Μετά το τέλος της επέμβασης τοποθετείται ουροκαθετήρας διαμέσου του οποίου γίνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση, για την αποφυγή σχηματισμού πηγμάτων.

Η νοσηλεία διαρκεί μία μέρα (εξαιρετικά σπάνια δύο ημέρες) όσο και η διάρκεια της παραμονής του ουροκαθετήρα.