Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη
(ΚΥΠ)

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Φυσιολογικός & διογκωμένος Προστάτης

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη ονομάζεται η αργή, σταδιακή διόγκωση του προστάτη (κυρίως του κεντρικού του τμήματος) η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ούρηση.

Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, που εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50 έτη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΚΥΠ είναι:

Σημαντικό να γνωρίζετε! Παρατηρείται μία ταυτόχρονη αύξηση του PSA, ενός βιοχημικού δείκτη χρήσιμου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, χωρίς όμως η ΚΥΠ να σχετίζεται με κίνδυνο για ανάπτυξη νεοπλασίας του προστάτη.

Συμπτώματα ΚΥΠ

Συνήθως η νυκτουρία, η συχνουρία και η μείωση της ακτίνας ούρησης είναι τα κύρια συμπτώματα, που οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό.

Διάγνωση

Η διάγνωση καλοήθους υπερπλασίας προστάτη πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, με φυσική εξέταση (συμπεριλαμβανομένης και της δακτυλικής εξέτασης προστάτη) και τη συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης και του ερωτηματολογίου IPSS (International Prostate Symptom Score).

Βασικές διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν επίσης:

Εργαστηριακές εξετάσεις

Η μέτρηση του PSA, ενός βιοχημικού δείκτη, (Total, Free, Ratio).

Υπέρηχος

Το Υπερηχογράφημα Νεφρών – Κύστης – Προστάτη προ και μετά ούρησης (με ιδιαίτερη μέριμνα για την μέτρηση του Υπολείμματος ούρων).

Ουροροομετρία (Uroflow)

Απλή και μη επεμβατική εξέταση η οποία καταγράφει την ούρηση δίνοντάς μας πληροφορίες για τον αποβαλλόμενο όγκο ούρων, το χρόνο έναρξης, τη μέγιστη ροή και τη διάρκεια της ούρησης.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

Θεραπεία Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη μπορεί να είναι φαρμακολογική (συντηρητική αντιμετώπιση) ή χειρουργική. Η επιλογή της αντιμετώπισης σχετίζεται με τον τύπο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, αλλά και των επιπτώσεων της ΚΥΠ στο ουροποιητικό ή στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Φαρμακολογική Θεραπεία

Η αρχική θεραπευτική προσέγγιση συνήθως είναι η λήψη φαρμάκων και περιλαμβάνει τους α-αδρενεργικούς αποκλειστές (α-blockers), τους αναστολείς της 5α ρεδουκτάσης, τους αναστολείς, της φωσφοδιεστεράσης 5, συνδυασμό αυτών και φυσικά τα φυτικά σκευάσματα.

Εάν συνυπάρχουν συχνοουρία κι επιτακτικότητα, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η συγχορήγηση φαρμάκων που αντιμετωπίζουν αυτά τα έντονα συμπτώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αντιμουσκαρινικά (γνωστά και ως αντιχολινεργικά) φάρμακα και οι β3-αδρενεργικοί αγωνιστές.

Ο σκοπός της χρήσης των φαρμάκων είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αλλά η φαρμακολογική αντιμετώπιση δεν αποτελεί οριστική θεραπεία.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστεί τελικά να χειρουργηθεί. Η χειρουργική θεραπεία αφαιρεί, ανεξαρτήτως τεχνικής, τον κεντρικό υπερπλαστικό ιστό απελευθερώνοντας την έξοδο των ούρων κι ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματα.

Οι κυριότερες και συχνότερα χρησιμοποιημένες χειρουργικές μέθοδοι είναι:

TUR–P & TURis

 Διουρηθρική Προστατεκτομή.

HoLEP & ThuLEP

Laser διουρηθρική προστατεκτομή.

Rezum

Καινοτόμος μέθοδος χωρίς νοσηλεία.