Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Χαρακτηριστικά Καρκίνου Προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, με εκτιμώμενες 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις το 2020! Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες κι εμφανίζεται πιο συχνά σε ανεπτυγμένες χώρες λόγω του υψηλότερου μέσου όρου ζωής.

Παράγοντες κινδύνου

Τα κύρια συμπτώματα Καρκίνου Προστάτη

Σε ασθενείς με τοπική νόσο, όταν δηλαδή η πάθηση είναι σ’ ένα πρώιμο στάδιο δεν εμφανίζονται ειδικά συμπτώματα αν και μπορεί να αναφερθούν αίμα στο σπέρμα (αιμοσπερμία), επώδυνη εκσπερμάτιση ή και περινεϊκό άλγος.

Συμπτώματα με τη μορφή μη ειδικών συμπτωμάτων κατώτερου ουροποιητικού μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, χρόνια επίσχεση ούρων, αιματουρία. Είναι όμως ενοχλήματα που εμφανίζονται κυρίως σε άλλες παθήσεις, όπως είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ).

Απώλεια βάρους, αναιμία, αίμα στα ούρα, πόνο στα οστά ή και παθολογικά κατάγματα μπορεί να εμφανιστούν επί μεταστατικής νόσου. Ενίοτε είναι ακριβώς αυτά τα συμπτώματα που κινητοποιούν τον ασθενή να απευθυνθεί σε γιατρό και έτσι στο τέλος να γίνει η διάγνωση του καρκίνου προστάτη.

Πως γίνεται η διάγνωση

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Για τη διάγνωση είναι απαραίτητα:

Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι ένα ένζυμο, που παράγεται από τον προστάτη και η λειτουργία του είναι να ρευστοποιεί το σπέρμα. Τα επίπεδά του εξαρτώνται από την ηλικία, τον όγκο του προστάτη (κάθε γραμμάριο υπεραστικού ιστού παράγει 0,12 ng/ml PSA), την παρουσία φλεγμονών, τυχόν χειρισμούς στο κατώτερο ουροποιητικό (πχ πρόσφατη κυστεοσκόπηση, τοποθέτηση καθετήρα) και φυσικά την παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Το PSA δεν είναι διαγνωστικό του καρκίνου του προστάτη (ευαισθησία 80% και ειδικότητα 40%). Αν όμως τα επίπεδά του είναι ανεβασμένα ή συνυπάρχει και μία μη φυσιολογική δακτυλική εξέταση, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με Πολυπαραμετρική Μαγνητική και με κατευθυνόμενη βιοψία.

Το PSA είναι ιδιαίτερα χρήσιμος δείκτης στα πλαίσια της παρακολούθησης της νόσου έπειτα από κάποια θεραπεία.

Καρκίνος Προστάτη & θεραπεία

Οι ασθενείς διαχωρίζονται σε τρεις ομάδες κινδύνου, χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού. Οι θεραπευτικές επιλογές και η πρόγνωση του καρκίνου εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου και τον βαθμό κακοήθειας καθώς κι από την ηλικία του ασθενή, το ιστορικό του και τη γενική κατάστασή του.

Οι βασικές επιλογές είναι:

Ενεργώς Παρακολούθηση

Στην ενεργό παρακολούθηση (Active surveillance, AS) δεν προβαίνουμε άμεσα σε κάποια παρέμβαση, αλλά υποβάλλεται ο ασθενής σε τακτικό έλεγχο (επανάληψη PSA, βιοψίας προστάτου και/ή πολυπαραμετρικής μαγνητικής) με σκοπό την καθυστέρηση στην έναρξη της όποιας θεραπείας οπότε και στην καθυστέρηση της εμφάνισης των επιπλοκών και των επιπτώσεών της.

Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται οι περισσότερες βιοψίες προστάτη, η ανησυχία κυρίως εκ μέρους του ασθενή για την πορεία της νόσου, ενδεχομένως μία πιο δύσκολη αντιμετώπιση εάν ο καρκίνος εξελιχθεί́ και η πιθανότητα ό,τι κάποιες θεραπείες μπορεί́ να μην είναι διαθέσιμες στην περίπτωση αυτή. Και φυσικά τη συμμόρφωση του ασθενή στο πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Ριζική Προστατεκτομή

Ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Γι’ αυτό η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται στην κάθε περίπτωση. Σε άνδρες άνω των 70- 75 ετών αρκεί ίσως και μόνο η ενεργώς παρακολούθηση. Σε πιο νέους όμως ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πιο επιθετική, ώστε να προλάβουμε να μην εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Στον εντοπισμένο στον αδένα, καρκίνο του προστάτη η βασικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η ριζική προστατεκτομή όπου ολόκληρος ο προστάτης και οι δυο σπερματοδόχες κύστεις αφαιρούνται. Ενώ μπορεί να κριθεί και πυελική λεμφαδενεκτομή.

Η ριζική προστατεκτομή (Radical Prostatectomy, RP) μπορεί να γίνει είτε ανοικτά (με τομή) είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά. Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ίδιο, αλλά οι δύο τελευταίες μέθοδοι υπερτερούν λόγω μικρότερης νοσηλείας και μετεγχειρητικού πόνου, λιγότερης απώλειας αίματος και πιο γρήγορης επανόδου στις συνήθεις δραστηριότητες καθώς και μικρότερο ποσοστό ακράτειας ούρων και στυτικής δυσλειτουργίας (οι δύο πιο ενοχλητικές, πιθανές παρενέργειες της προστατεκτομής).

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία (Radiation Therapy, RT) είναι μία από τις κυριότερες θεραπείες στον καρκίνο του προστάτη για όλα τα στάδια της εντοπισμένης νόσου (χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου) με ή χωρίς ταυτόχρονη χορήγηση ορμονοθεραπείας. Διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία.

Κατά τη θεραπεία με εξωτερική ακτινοθεραπεία, εκτός του προστάτη, τμήματα της ουροδόχου κύστης και του ορθού μπορεί να ακτινοβοληθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επεισόδια συχνουρία και/ή διάρροιας μετά τη θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί, επίσης, να αισθανθούν κόπωση κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Ενώ ένα ποσοστό μπορεί να εμφανίσει στενώμα ουρήθρας (5%) ή στυτική δυσλειτουργία (40- 50%) . Με τη χρήση των νεότερων ακτινοσκοπικών μηχανημάτων η θεραπεία περιορίζεται στον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστες, με λιγότερες τοπικές παρενέργειες (μετακτινική κυστίτιδα και μετακτινική πρωκτίτιδα).

Η βραχυθεραπεία είναι η τοποθέτηση ραδιενεργών κόκκων στον προστάτη, διαμέσου του περινέου και με τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Η βραχυθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με εξωτερική ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς συνδυασμό με ορμονοθεραπεία.

Ορμονοθεραπεία

Η ορμονοθεραπεία έχει διπλό σκοπό:

Στο πλαίσιο της ορμονοθεραπείας υπάρχουν δύο κατηγορίες φαρμάκων, τα LHRH ανάλογα, υπό μορφή ένεσης, με στόχο τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και τα αντιαδρογόνα που αποτελούν ουσίες που συνδέονται με τους υποδοχείς των ανδρογόνων και αποτρέπουν την πρόσδεση και την επακόλουθη δράση των ανδρογόνων στους ιστούς- στόχους

Η ορμονοθεραπεία είναι καλά ανεκτή, αλλά δεν παύει να έχει κάποιες παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι:

Όταν χορηγείται επί σειρά ετών αυξάνει τον κίνδυνο συμβαμάτων από το κυκλοφορικό, όπως π.χ. του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.