Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΙΤΙΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΙΘΩΝ

Τι είναι οι Λίθοι Ουροδόχου Κύστης

Λίθοι ουροδόχου κύστης ή αλλιώς Λιθίαση ουροδόχου κύστης είναι η πάθηση στην οποία υπάρχουν πέτρες εντός της ουροδόχου κύστης.

Αίτια πάθησης

Οι κύριες αιτίες σχηματισμού των λίθων στην ουροδόχο κύστη είναι η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη (ΚΥΠ), η παρουσία στενώματος ουρήθρας, ενδεχομένως νευρογενής κύστη, δηλαδή αιτίες που σχετίζονται με δυσκολίες και προβλήματα στην ούρηση που φέρνουν συχνά στην παρουσία υπολείμματος ούρων.

Σε αυτές προστίθενται οι χρόνιες ή εμμένουσες ουρολοιμώξεις και η παρουσία ξένων σωμάτων εντός της ουροδόχου κύστης. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αυτής της τελευταίας αιτίας αποτελούν οι μικρές πέτρες, που προέρχονται από τους νεφρούς αλλά δε μπόρεσαν να αποβληθούν και σταδιακά αυξήθηκαν σε μέγεθος.

Τα κύρια συμπτώματα Λιθίασης Ουροποιητικού

Στα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση ξεκινάει με τη λήψη του ιστορικού και με την κλινική εξέταση του ασθενούς.

Aκτινογραφία κοιλιάς

Στη συνέχεια ακόμη και μία ακτινογραφία κοιλιάς (ακτινογραφία ΝΟΚ), μαζί με τον υπέρηχο ουροποιητικού, μπορεί να θέσουν την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Αξονική κοιλίας

Σε περιπτώσεις αμφίβολες ή για να αποκλειστούν συνυπάρχουσες παθήσεις (απασβεστωμένος καρκίνος ουροδόχου κύστης), μπορεί να ζητηθούν αξονική κοιλίας και κυστεοσκόπηση ώστε να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια η διάγνωση.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Η γενική εξέταση και η καλλιέργεια ούρων με αντιβιόγραμμα εντοπίζουν την μικροσκοπική αιματουρία, παρουσία πυοσφαιρίων στα ούρα, παρουσία λοίμωξης (εντόπιση μικροοργανισμών) ή παρουσία κρυστάλλων.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

Ενδοσκοπικη Κυστεολιθοτριψια

Θεραπεία Λιθίασης Ουροδόχου Κύστης

Η αντιμετώπιση είναι ενδοσκοπική και η επέμβαση εκλογής είναι η κυστεολιθιοτριψία. Διενεργείται υπό ραχιαία ή γενική νάρκωση και σε αυτή την επέμβαση εισέρχεται, με τη βοήθεια κάμερας, το ειδικό εργαλείο (λιθοτρίπτης) που θα επιτρέψει τον κατακερματισμό των λίθων.

Αφού σπάσει η πέτρα, απομακρύνονται τα λιθιασικά συγκρίματα και τοποθετείται ουροκαθετήρας για 24- το πολύ- ώρες (σπανίως για 48 ώρες). Δεν απαιτείται νοσηλεία.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ενώ μπορεί να αντιμετωπιστούν και μόνο οι πέτρες στην κύστη, θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί παράλληλα και η αιτία που ευνόησε τον σχηματισμό της (π.χ. υπερτροφία προστάτη, στένωμα ουρήθρας).

Οι χρησιμοποιούμενοι λιθοτρίπτες είναι τεσσάρων ειδών:

Βαλλιστικοί

με μηχανισμό ανάλογου ενός πνευματικού σφυριού.

Ηλεκτροϋδραυλικοί

με την κένωση ηλεκτρικού σπινθήρα.

LASER

Διαφόρων τύπων ίνες.

Μηχανικοί

Λιθοτρίπτες κλασικού τύπου.