Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΕΞΕΤΑΣΗ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τι είναι η Κυστεοσκόπηση

Είναι μία εξέταση που διενεργείται αποκλειστικά από τον Ουρολόγο. Μας επιτρέπει να επισκοπήσουμε όλο το μήκος της ουρήθρας, τον βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης και τα ουρητηρικά στόμια.

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση άκαμπτου ή εύκαμπτου κυστεοσκοπίου που αποτελείται από μία κάμερα, μία οπτική, μια πηγή φωτός καθώς κι ένα μεταλλικό σωλήνα με 2 κανάλια. Το ένα για την είσοδο φυσιολογικού ορού, που γεμίζει σιγά- σιγά την κύστη και το άλλο για την είσοδο λεπτών εργαλείων όπως λαβίδων βιοψίας και μας βοηθάει να διαγνώσουμε πιθανές βλάβες που δε φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Εκτός από την εξέταση του κατώτερου ουροποιητικού η κυστεοσκόπηση μας επιτρέπει να αναδείξουμε τυχόν ύποπτες ερυθρότητες ή και σαφώς εξωφυτικά μορφώματα, την παρουσία λίθων εντός της ουροδόχου κύστης, να παρατηρήσουμε τα ουρητηρικά στόμια και φυσικά να δούμε εάν εξέρχονται από αυτά αιματηρά ούρα.

Η κυστεοσκόπηση μάς επιτρέπει εκτός από το να διαγνώσουμε τον όγκο, να πάρουμε βιοψίες του βλεννογόνου αλλά και, με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων (ουρητηρικών stends), να γίνει λήψη εκλεκτικών κυτταρολογικών ούρων από τους ουρητήρες (σε υποψία νεοπλάσματος ανώτερου ουροποιητικού). Η κυστεοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με τοπική αναισθησία κι εύκαμπτο κυστεοσκόπιο στους περισσότερους ασθενείς, όσο και με επισκληρίδια ή ραχιαία ή και γενική αναισθησία στις περιπτώσεις που απαιτείται.