Σπερματοκήλη

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Σπερματοκήλη

Φυσιολογική επιδιδυμίδα & με κύστη

Η σπερματοκήλη είναι μία καλοήθης κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας.

Πρόκειται για μία ανώδυνη, κινητή, ορισμένες φορές ψηλαφητή και συνήθως μικρού μεγέθους, κύστη. Αυτή εκφύεται από την κεφαλή της επιδιδυμίδας, το υγρό της οποίας περιέχει κατά κύριο λόγο σπερματοζωάρια.

Πιθανά αίτια Σπερματοκήλης

Ως βασικά αίτια της σπερματοκήλης θεωρούνται οι φλεγμονές οσχέου (π.χ. επιδιδυμίτιδα και όρχεο- επιδιδυμίτιδα) και τα τραύματα που πιθανολογούμε πως προκαλούν απόφραξη των σωληναρίων, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της κύστης.

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται τυχαία και στο πλαίσιο του υπέρηχου οσχέου για άλλες αιτίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρό μέγεθος, που τη χαρακτηρίζει. Εάν αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος, ο ασθενής μπορεί να νιώσει μία μικρή δυσφορία. Επιπλέον η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση (ψηλάφηση) και με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος οσχέου.

Σημαντικό να γνωρίζετε! Η εκτίμηση από ουρολόγο είναι σημαντική για να διαφοροδιαγνωστεί από άλλες καταστάσεις, όπως είναι η υδροκήλη ή ο όγκος σπερματικού τόνου.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

Αντιμετώπιση Σπερματοκήλης

Η σπερματοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Επιφυλάσσεται επί το πλείστον σε μεγάλες σπερματοκήλες, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα (πόνο) ή όταν συντρέχουν αισθητικοί λόγοι. Γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο ημιόσχεο και με την άμεση κινητοποίηση του ασθενή, που μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα της επέμβασης.