Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Τι είναι η Αιματουρία

Αιματουρία είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Εργαστηριακώς καλείται αιματουρία, όταν κατά τη μικροσκοπική εξέταση των ούρων ανευρίσκονται περισσότερα από τρία ερυθρά αιμοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο.

Μορφές Αιματουρίας

Η αιματουρία διακρίνεται σε δύο κύριες μορφές:

Σημαντικό να γνωρίζετε! Η αιματουρία δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα υποκείμενης πάθησης. Θα πρέπει να γίνεται διάκριση της αιματουρίας από την ουρηθρορραγία, κατάσταση στην οποία το αίμα εξέρχεται (δηλαδή στάζει) από την ουρήθρα.

Διάγνωση Αιματουρίας

Ακόμη κι ένα μεμονωμένο επεισόδιο αιματουρίας, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος. Στο πλαίσιο της διαγνωστικής προσέγγισης σημασία έχει και η διάκρισή της σε:

Αρχική, τελική ή ολική:

Ανάλογα με τη χρονική στιγμή της εμφάνισης του αίματος σε σχέση με τη συνολική διάρκεια της ούρησης και μας βοηθάει στον προσδιορισμό της πιθανής εστίας της αιμορραγίας.
Η αρχική αιματουρία (παρουσία αίματος στην έναρξη της ούρησης) προέρχεται συνήθως από κάποια πάθηση της ουρήθρας όπως στενώματος ουρήθρας. Η τελική αιματουρία (παρουσία αίματος στο τέλος της ούρησης) οφείλεται συνήθως σε αιμορραγία στην περιοχή του αυχένα της ουροδόχου κύστης ή του κυστικού της τριγώνου. Η ολική αιματουρία (παρουσία αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ούρησης) συσχετίζεται με παθήσεις της ουροδόχου κύστης ή του ανώτερου ουροποιητικού.

Ανώδυνη ή επώδυνη:

Ο πόνος σχετίζεται συνήθως με φλεγμονές (κυστίτιδα, προστατίτιδα) ή απόφραξη του ουροποιητικού (κολικός νεφρού, καρκίνος αποχετευτικής μοίρας), ενώ η απουσία πόνου συνδυάζεται συχνά με νεοπλασίες του ουροποιητικού οπότε και χρήζει άμεσης διερεύνησης.

Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Συνηθέστερες αιτίες Αιματουρίας

Η ουρολοίμωξη

Ίσως η πιο συχνή αιτία αιματουρίας, ειδικά σε ενήλικες. Συναντάται στην λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή αλλιώς κυστίτιδα και της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα), επί λοίμωξης στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) και στην πυελονεφρίτιδα.

Η λοίμωξη του προστάτη

Η προστατίτιδα μπορεί να αποτελέσει αίτιο αιματουρίας. Εκδηλώνεται με πυρετό συνήθως με ρίγος, συχνουρία, πόνο στην ούρηση ή το περίνεο έως και επίσχεση ούρων.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια.

Η λιθίαση

Η παρουσία λίθων στα νεφρά ή στον ουρητήρα μπορεί να εκδηλωθεί τόσο ως κολικός του νεφρού, αλλά και με αιματουρία.

Η υπερπλασία του προστάτη

Η αιματουρία είναι ένα από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας (υπερτροφίας) του προστάτη.

Η ύπαρξη όγκου στο ουροποιητικό

Συχνά είναι το μοναδικό σύμπτωμα κι αυτό που φέρνει τον ασθενή στον Ουρολόγο και στη συνέχεια στη διάγνωση του όγκου.

Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

Οι χειρισμοί που γίνονται κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης επιφέρουν μικροτραυματισμούς του βλεννογόνου του ουροποιητικού οπότε και παροδικής αιματουρίας.

Τραυματισμός

Πτώσεις από ύψος ή σοβαρά τροχαία προκαλούν τραυματισμούς στο ουροποιητικό οπότε και αιματουρία.

Έντονη σωματική κόπωση ή προπόνηση

Εμφανίζεται σε υγιή, κατά τα άλλα, άτομα που υποβάλλονται σε βαριά σωματική κόπωση ή ιδιαίτερα έντονη προπόνηση. 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

Φυσιολογικά ούρα

Ούρα με αίμα

Αιματουρία μπορεί να εκδηλωθεί και επί απουσίας ουρολογικής πάθησης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι παθήσεις που επιφέρουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, επί ορισμένων αιματολογικών νοσημάτων καθώς και παθήσεις των νεφρών όπως νόσος πολυκυστικών νεφρών, ορισμένες σπειραματονεφρίτιδες, αλλά και παθήσεις όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.