Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.
Στένωμα ουρήθρας ονομάζουμε την ανάπτυξη ουλώδους, ανελαστικού συνδετικού ιστού σε κάποιο σημείο της ουρήθρας με επακόλουθη μείωση (άλλοτε διαφορετικού βαθμού) της διαμέτρου του αυλού της.
Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά κυρίως στους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα η επίπτωση είναι της τάξης των 229 – 627 περιστατικών ανά 100.000 άντρες, με μία μέση ηλικία τα 45 έτη. Στο 92.2% των περιπτώσεων ενδιαφέρει την πρόσθια ουρήθρα. Από την άλλη, στις γυναίκες εμφανίζεται μετά τα 65 έτη κι αφορά μόνο σ’ ένα μικρό ποσοστό των 0,08 – 5,4% γυναικών, με εμμένουσα συμπτωματολογία κατώτερου ουροποιητικού (LUTS) η οποία δεν οφείλεται σε άλλη αιτία.
Τα κύρια αίτια που οδηγούν συνήθως στο στένωμα ουρήθρας, είναι τα εξής:
Τα συμπτώματα για να καταλάβει ο ασθενής πως ίσως υπάρχει στένωμα ουρήθρας, διαφέρουν ανά περίπτωση. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:
Η διάγνωση του στενώματος ουρήθρας γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, με τη συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης, εξετάσεις ούρων, υπέρηχο ουροποιητικού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τυχόν υπόλειμμα ούρων. Ανάλογα με την εσωτερική διάμετρο του σημείου με τη στένωση αναγνωρίζονται έξι βαθμοί μείωσης στη διαμέτρου (0- 5 degree). Όπου με 0 μηδέν χαρακτηρίζεται η απουσία στενώματος και σταδιακά φτάνει στον 5ο βαθμό, που έχουμε το αδιάβατο στένωμα ουρήθρας.
Για τη διάγνωση του στενώματος ουρήθρας είναι απαραίτητες οι πιο κάτω τρεις εξετάσεις:
Σημαντικό να γνωρίζετε!Εάν ένα στένωμα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δομή και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης αλλά και των νεφρών, να προδιαθέσει για πολλαπλά επεισόδια ουρολοιμώξεων (πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα). Επιπρόσθετα μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση κι ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, να επιφέρει υπογονιμότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό με τα πρώτα συμπτώματα, να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του στενώματος, τον αριθμό και τη θέση του. Στην περίπτωση που πρόκειται για υποτροπή, πρέπει να δούμε ποια θεραπεία είχε επιλεγεί προηγουμένως.
Προτεινόμενες θεραπείες για στένωμα ουρήθρας:
Με χρήση ειδικού εξοπλισμού, τους διαστολείς. Ο σκοπός είναι να διανοιχθεί ο στενωτικός ουλώδης ιστός και να αποκατασταθεί η εσωτερική διάμετρος της ουρήθρας.
Υπό όραση και με ειδικό μαχαιρίδιο (οπτικό ουρηθροτόμο) γίνεται η ενδοσκοπική διατομή του στενώματος κι έτσι η ουρήθρα αποκτά την φυσιολογική της διάμετρο. Είναι κατάλληλη για στενώματα κάτω των δύο εκατοστών μήκους.
Αφαιρείται το στενούμενο τμήμα της ουρήθρας και είτε γίνεται συρραφή των δύο υγιών άκρων της ουρήθρας είτε, εάν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο, προστίθεται μόσχευμα με σκοπό να αποκατασταθεί το μήκος της ουρήθρας.
Πότε γίνεται ουρηθροπλαστική
Στένωμα ουρήθρας και Μπαλόνι: Μία ιδιαίτερη επεμβατική τεχνική και θεραπεία
Μία ξεχωριστή κατηγορία διαστολών αποτελούν οι διαστολές με ειδικά μπαλόνια που είναι επικαλυμμένα με φαρμακευτική ουσία, την πακλιταξέλη. Ο λόγος για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, στην οποία τοποθετείται το μπαλόνι υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και γίνεται η διαστολή στην επιθυμητή διάμετρο για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σε αυτή τη θεραπεία το φάρμακο απορροφάται ΤΟΠΙΚΑ κι ο σκοπός του είναι να εμποδίσει τη δημιουργία κι επανατοποθέτηση του ουλώδους ιστού.
Η παρουσία αίματος στο σπέρμα ονομάζεται αιμοσπερμία και είναι πάντα ανησυχητική για τους ασθενείς.
Σε νεότερα άτομα ή χωρίς παράγοντες κινδύνου οφείλεται πιο συχνά σε φλεγμονές του προστάτη ή των σπερματοδόχων κύστεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιμοσπερμία ανταποκρίνεται στην όποια θεραπεία εφαρμοστεί ενώ μερικές φορές μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα.
Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με παράγοντες κινδύνου η αιμοσπερμία είναι συνήθως εμμένουσα ή υποτροπιάζουσα. Εκτός από τις καλοήθεις αιτίες θα πρέπει να διερευνηθούν οι πιθανές καοήθεις όπως το νεόπλασμα του προστάτη.
Παρότι στο 50% των ασθενών δεν βρίσκουμε μία αιτία η εμφάνιση της αιμοσπερμίας πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον Ουρολόγο.
Η παρουσία μίας ψηλαφητής σκληρίας στον όρχι, ιδίως ανώδυνης χρήζει άμεσης εκτίμησης από τον Ουρολόγο. Μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις καταστάσεις όπως σε μία κύστη που δεν είχε γίνει αντιληπτή προηγουμένως. Ενδέχεται όμως να οφείλεται σε κακοήθη όγκο του όρχι. Είναι μία κατάσταση που χρήζει γρήγορης διάγνωσης και άμεσης αντιμετώπισης.
Η κιρσοκήλη αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει αρχικά την κινητικότητα και στη συνέχεια την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.
Η διόρθωση της κιρσοκήλης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του σπέρματος ή τη βελτίωσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος στα 2/3 των ασθενών.
Ίσως το σημαντικότερο όφελος από τη διόρθωση της κιρσοκήλης είναι η αναστολή της περαιτέρω ορχικής βλάβης και των επιπτώσεών της στη σπερματογέννεση.
Η αιματουρία αποτελεί σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών ουρολογικών παθήσεων, από τις φλεγμονές και τη λιθίαση έως το τραύμα και τις κακοήθειες. Ειδικά όταν δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ή ενοχλήματα (ανώδυνη αιματουρία) κι ανεξάρτητα του βαθμού της, πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον Ουρολόγου για τον αποκλεισμό νεοπλάσματος του ουροποιητικού.
Ο γιατρός θα πρέπει να προχωρήσει στον διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας με τη διενέργεια μίας σειράς εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η γενική και η καλλιέργεια ούρων, η κυτταρολογική ούρων, το υπερηχογράφημα, η αξονική κοιλίας, η κυστεοσκόπηση κι ενδεχομένως η ουρητηροσκόπηση για να διαπιστώσει την αιτία.
Κάθε άντρας άνω των 50 ετών (ή άνω των 45 εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου προστάτη σε συγγενή πρώτου βαθμού) πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του για προληπτικό έλεγχο του προστάτη.
Οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται ο ασθενής είναι
το Υπερηχογράφημα Νεφρών-Κύστης-Προστάτη (προ και μετά ούρησης), η μέτρηση του PSA (Total) και η Δακτυλική εξέταση προστάτου. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1 ή 2 έτη (βάση συμπτωμάτων και τιμών του PSA).
Το 85% περίπου των λίθων διαμέτρου μικρότερης των 5mm συνήθως αποβάλλονται αυτόματα. Όσο πιο χαμηλά (κοντά στην ουροδόχο κύστη) βρίσκονται οι λίθοι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποβληθούν αυτόματα. Η συντηρητική αγωγή δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με παρατεταμένη απόφραξη ή εμμένον άλγος ή ταυτόχρονη λοίμωξη.
Εάν οι πέτρες είναι μεγαλύτερου μεγέθους και/ή εμποδίζουν την ροή των ούρων τότε οι νεφροί αποφράζονται και μπορεί να υποστούν βλάβη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να τοποθετηθεί ένα ενδο-ουρητητρικό stent (pig-tail) ή να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική αντιμετώπιση του λίθου.
Πιθανόν να έχετε επίσχεση ούρων. Η επίσχεση ούρων είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει παρότι έχει έντονη επιθυμία. Η επίσχεση ούρων διακρίνεται σε οξεία ή χρόνια.
Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μία επείγουσα κατάσταση στην οποία χρειάζεται να τοποθετηθεί άμεσα καθετήρας στην κύστη, για να αδειάσει. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και ανησυχία στον ασθενή.
Η χρόνια επίσχεση χαρακτηρίζεται από υπόλειμμα ούρων διάφορου βαθμού το οποίο εγκαθίσταται σταδιακά και η ποσότητα των ούρων μπορεί να μεγαλώνει φτάνοντας να επηρεάζει και τη νεφρική λειτουργία του ασθενή. Συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα οπότε συνήθως δε γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και ανακαλύπτεται μόνο σε υπερηχογραφικό έλεγχο.
Οι βασικότερες αιτίες είναι:
Η άνοδος του PSA, ιδίως η απότομη αύξησή του έχει περισσότερες πιθανότητες να οφείλεται σε φλεγμονή παρά σε κακοήθεια. Δεδομένου ό,τι η βιοψία προστάτη είναι μία επεμβατική εξέταση το πρώτο μέλημα του ουρολόγου είναι ο αποκλεισμός της φλεγμονής (προστατίτιδα). Εφόσον αυτή έχει αποκλειστεί τότε πριν τον προγραμματισμό της βιοψίας θα πρέπει να προβούμε στην επανάληψη του PSA σε 3-4 εβδομάδες, στο ίδιο εργαστήριο, χωρίς εκσπερμάτιση και χωρίς χειρισμούς του κατώτερου ουροποιητικού (πχ δακτυλική εξέταση ή κυστεοσκόπηση). Εάν το PSA παραμένει αυξημένο τότε θα πρέπει να προγραμματιστεί μία πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη και στη συνέχεια η βιοψία.
στα Νοσοκομεία:
στο Πολυϊατρείο: