Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΙΤΙΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι το Στένωμα Ουρήθρας

Στένωμα ουρήθρας ονομάζουμε την ανάπτυξη ουλώδους, ανελαστικού συνδετικού ιστού σε κάποιο σημείο της ουρήθρας με επακόλουθη μείωση (άλλοτε διαφορετικού βαθμού) της διαμέτρου του αυλού της.

Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά κυρίως στους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα η επίπτωση είναι της τάξης των 229 – 627 περιστατικών ανά 100.000 άντρες, με μία μέση ηλικία τα 45 έτη. Στο 92.2% των περιπτώσεων ενδιαφέρει την πρόσθια ουρήθρα. Από την άλλη, στις γυναίκες εμφανίζεται μετά τα 65 έτη κι αφορά μόνο σ’ ένα μικρό ποσοστό των 0,08 – 5,4% γυναικών, με εμμένουσα συμπτωματολογία κατώτερου ουροποιητικού (LUTS) η οποία δεν οφείλεται σε άλλη αιτία.

Κύρια αίτια και συμπτώματα Στενώματος Ουρήθρας

Τα κύρια αίτια που οδηγούν συνήθως στο στένωμα ουρήθρας, είναι τα εξής:

Βασικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα για να καταλάβει ο ασθενής πως ίσως υπάρχει στένωμα ουρήθρας, διαφέρουν ανά περίπτωση. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:

Διάγνωση

Η διάγνωση του στενώματος ουρήθρας γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, με τη συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης, εξετάσεις ούρων, υπέρηχο ουροποιητικού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τυχόν υπόλειμμα ούρων. Ανάλογα με την εσωτερική διάμετρο του σημείου με τη στένωση αναγνωρίζονται έξι βαθμοί μείωσης στη διαμέτρου (0- 5 degree). Όπου με 0 μηδέν χαρακτηρίζεται η απουσία στενώματος και σταδιακά φτάνει στον 5ο βαθμό, που έχουμε το αδιάβατο στένωμα ουρήθρας.

Για τη διάγνωση του στενώματος ουρήθρας είναι απαραίτητες οι πιο κάτω τρεις εξετάσεις:

Σημαντικό να γνωρίζετε!Εάν ένα στένωμα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δομή και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης αλλά και των νεφρών, να προδιαθέσει για πολλαπλά επεισόδια ουρολοιμώξεων (πυελονεφρίτιδα, προστατίτιδα). Επιπρόσθετα μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση κι ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, να επιφέρει υπογονιμότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό με τα πρώτα συμπτώματα, να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

Στένωμα Ουρήθρας & κατάλληλη θεραπεία

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του στενώματος, τον αριθμό και τη θέση του. Στην περίπτωση που πρόκειται για υποτροπή, πρέπει να δούμε ποια θεραπεία είχε επιλεγεί προηγουμένως.

Προτεινόμενες θεραπείες για στένωμα ουρήθρας:

Διαστολές ουρήθρας

Με χρήση ειδικού εξοπλισμού, τους διαστολείς. Ο σκοπός είναι να διανοιχθεί ο στενωτικός ουλώδης ιστός και να αποκατασταθεί η εσωτερική διάμετρος της ουρήθρας.

Οπτική Ουρηθροτομή

Υπό όραση και με ειδικό μαχαιρίδιο (οπτικό ουρηθροτόμο) γίνεται η ενδοσκοπική διατομή του στενώματος κι έτσι η ουρήθρα αποκτά την φυσιολογική της διάμετρο. Είναι κατάλληλη για στενώματα κάτω των δύο εκατοστών μήκους.

Ουρηθροπλαστική

Αφαιρείται το στενούμενο τμήμα της ουρήθρας και είτε γίνεται συρραφή των δύο υγιών άκρων της ουρήθρας είτε, εάν το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο, προστίθεται μόσχευμα με σκοπό να αποκατασταθεί το μήκος της ουρήθρας.

Πότε γίνεται ουρηθροπλαστική

  • Στην περίπτωση που το στένωμα έχει μεγαλύτερο μήκος
  • Καμία από τις προηγούμενες μεθόδους δε δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Το στένωμα υποτροπιάσει

Στένωμα ουρήθρας και Μπαλόνι: Μία ιδιαίτερη επεμβατική τεχνική και θεραπεία

Μία ξεχωριστή κατηγορία διαστολών αποτελούν οι διαστολές με ειδικά μπαλόνια που είναι επικαλυμμένα με φαρμακευτική ουσία, την πακλιταξέλη. Ο λόγος για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, στην οποία τοποθετείται το μπαλόνι υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και γίνεται η διαστολή στην επιθυμητή διάμετρο για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σε αυτή τη θεραπεία το φάρμακο απορροφάται ΤΟΠΙΚΑ κι ο σκοπός του είναι να εμποδίσει τη δημιουργία κι επανατοποθέτηση του ουλώδους ιστού.