Εύκαμπτη Ουρητηροσκόπηση με Laser

BLOG

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον ιατρό ή κλείστε ραντεβού.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Εύκαμπτη Νεφρολιθοτριψία & Εύκαμπτη Ουρητηροσκόπηση

Η εύκαμπτη Laser νεφρολιθοτριψία (ή ανιούσα ενδονεφρική χειρουργική – RIRS, Retrograde Intrarenal Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού.

Προτείνεται για την αντιμετώπιση λίθων του ανώτερου ουρητήρα και του νεφρού (συνήθως μέχρι 2 εκατοστά ή επί πολλαπλής λιθίασης του νεφρού). Χρησιμοποιούμε το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο, το οποίο σ’ έμπειρα χέρια μπορεί να προσεγγίσει οποιαδήποτε πέτρα σε οποιοδήποτε σημείο του νεφρού. Ο κατακερματισμός της πέτρας επιτυγχάνεται με τη χρήση laser.

Το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο είναι ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο (διαμέτρου περίπου τεσσάρων χιλιοστών) με μήκος (μήκος εργασίας περίπου 65 εκατοστών) με εύκαμπτο άκρο, που του επιτρέπει την πρόσβαση διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, στον ουρητήρα, στην πύελο και σε όλους τους  κάλυκες του νεφρού. Έχει κανάλι εργασίας μέσα από το οποίο μπορούν να εισαχθούν εργαλεία, όπως καλάθια σύλληψης και ίνες laser για τη διενέργεια της λιθοτριψίας.

Με το ουρητηροσκόπιο έχουμε τη δυνατότητα να επισκοπήσουμε τον ουρητήρα σε όλο του το μήκος και το πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού και να προσεγγίσουμε τελικά, υπό άμεση όραση, τον λίθο σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται. Εάν ο λίθος είναι μικρός μπορεί να πιαστεί μ’ ένα ειδικό καλάθι σύλληψης (basket) και να αφαιρεθεί. Οι μεγαλύτεροι λίθοι χρήζουν κατακερματισμού (δηλαδή σπάσιμο) με τη βοήθεια ινών laser.

Ουρητηροσκόπηση: Γιατί και πότε γίνεται

Η ουρητηροσκόπηση είναι μία εξέταση που δίνει τη δυνατότητα στον ουρολόγο, με τη βοήθεια του ουρητηροσκοπίου, να εξετάσει εσωτερικά τον ουρητήρα, την πύελο και τους κάλυκες του νεφρού. Η ουρητηροσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση και διενεργείται όταν πρέπει να εξετάσουμε το εσωτερικό του ουρητήρα, για να επιβεβαιώσουμε κάποια παθολογική κατάστασή του. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις στις οποίες διενεργείται ουρητηροσκόπηση είναι η αιματουρία, η πιθανή ύπαρξη λίθων στον ουρητήρα ή στενωμάτων ή όγκων.

Προηγείται πάντα μία απεικονιστική εξέταση (π.χ. αξονική πυελογραφία), που μας επιτρέπει να μελετήσουμε τους ουρητήρες και τους νεφρούς κι εγείρει την υποψία για την πάθηση του ασθενή. Στη συνέχεια ακολουθεί η ουρητηροσκόπηση, ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και πιθανόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η ουρητηροσκόπηση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η γενική αναισθησία προσφέρει το πλεονέκτημα της πλήρους αναλγησίας του ασθενούς και επιτρέπει τη χαλάρωση των μυών, γεγονός που βοηθάει τον ουρολόγο να εκτελέσει με ευκολία, ακρίβεια και με τον καλύτερο τρόπο την ουρητηροσκόπηση.

Οι ενδείξεις της εύκαμπτης ουρητηροσκόπησης

Πλεονεκτήματα της ουρητηροσκόπησης

Δείτε ακόμη

Λιθίαση Ουροποιητικού

Επεμβάσεις Λιθίασης